• Prípravkári mamičkám

          • Krásne popoludnie v Koncertnej sále ZUŠ pripravili naši prípravkári z hudobného a výtvarného odboru svojim mamám pri príležitosti ich sviatku.

            V septembri len vstupovali do sveta hudobného a výtvarného umenia a v stredu 10.5. to už boli oni, ktorí svoje umenie predvádzali.

            Držíme všetkým prsty v štúdiu a tešíme sa na ďalšie výsledky ich práce.

          • Úspechy našich žiakov

          • S veľkým nadšením chceme zablahoželať našej žiačke Žofii Zalaiovej, ktorá svojím výkonom vybojovala strieborné pásmo na 13. ročníku celoslovenskej súťažnej prehliadky v sólovej a komornej hre na saxofóne, ktorá sa konala na ZUŠ Jána Melkoviča v Starej Ľubovni.

            Srdečne blahoželáme aj jej pani učiteľke Dominike Vincentovevej a korepetítorovi Jánovi Škvarkovi a všetkým trom prajeme veľa ďalších úspechov.

          • Prvá lastovička – celodenný plenér so staršími žiakmi v Banskoštiavnických vrchoch

          • Skoro ráno utorok 25. apríla sa naši starší výtvarníci (v počte 45) a ich učiteľky Ž. Oklapeková a M. Lenčová vybrali autobusom na plenér Kalvária Banská Štiavnica. Plenér je kreslenie, hlavne maľovanie vo voľnej prírode priamo pred krajinným motívom (voľná príroda alebo mesto). Výtvarník zachytáva to, čo sa priamo deje podľa vlastného uváženie
            (realisticky, expresívne, či modernými výtvarnými nástrojmi).


            Počasie zrána bolo aprílové, mrholilo, a tak si naši výtvarníci urobili neplánovaný malý výlet do kaštieľa vo Svätom Antone. Absolvovali hodinovú komentovanú prehliadku o vzniku kaštieľa a živote šľachtických rodov Koháry a Coburg. Pred obedom sa rozliezli po blízkom okolí Kalvárie s podložkou, papierom a začali tvoriť (ceruza, uhlík, suchý a mastný pastel, či kombinovane.) Taktiež sa fotilo. Po troch hodinách aprílového vetra sa naši výtvarníci druhýkrát neplánovane presunuli na tretie stanovište – Dolné Hodrušské jazero. Počasie sa do večera upokojilo a celý čas bolo teplo, slnečno a bez vetra. Naši tvorcovia dostali hlavnú vlnu tvorivého zápalu. Uvoľnili sa v nich skryté energie citov, nápadov a myšlienok a vytvorili neuveriteľné záznamy okolitej prírody, jazera, kopcov, či kanálu. O mnohých už teraz naše učiteľky hovoria, že sa vďaka plenéru výtvarne posunuli a milo prekvapili novými polohami výtvarného výrazu. Po dokončení niektorých prác v ateliéri plánuje naša škola urobiť malú výstavku tých najlepších v dolnom vestibule.

            Tento úžasný „aprílový“ plenér, cestu autobusom a komentovanú prehliadku hradilo občianske združenie SRRZ – RZ pri ZUŠ Nová Baňa. Naši výtvarníci sa vrátili nielen ošľahaní vetrom a slnkom, ale aj so zážitkami domov. Veríme, že šťastní a plní nových impulzov, nápadov a odvahy ich realizovať.

          • 5 ocenení v regionálnom kole AMFO

          • Regionálne kolá 51. ročníka AMFO – celoštátnej postupovej súťaže a výstavy amatérskej fotografickej tvorby, majú po celom Slovensku už svojich víťazov, držiteľov cien a čestných uznaní. Súťaží sa v troch vekových skupinách do 15 rokov, do 25 rokov a od 25 rokov
            v kategóriách ako samostatná fotografia a diptych a bez rozlíšenia veku v kategóriách cykly a seriály a experiment.

            Regionálne kolo AMFO za okresy Žarnovica, Žiar nad Hronom a Banská Štiavnica zastrešuje Pohronské osvetové stredisko Žiar nad Hronom. Za organizáciu, propagáciu, produkciu a odbornú porotu zodpovedá vedúci pracovník za výtvarníctvo Mgr. Miro Hric a riaditeľka Mgr. Helena Žňavová. Za tento ročník rozhodovala odborná porota v zložení: Mgr. Miroslav Zaťko (predseda), Mgr. art. Dominika Jackuliaková a Mgr. art. Peter Lukáč.

            Tento rok regionálne kolo AMFO dopadlo pre našu ZUŠ Nová Baňa veľmi úspešne.
            Našu školu reprezentovalo 9 žiakov z oboch tried učiteliek, z toho 4 žiaci boli ocenení. Vo vekovej skupine do 15 rokov v kategórii samostatná fotografia získali čestné uznanie: Šimon Benč – Štruktúra (p. uč. M. Lenčová), Lýdia Bratková – Kráčanie myšlienkami (p. uč. Ž. Oklapeková), Nelly Hercegová – Ja (p. uč. Ž. Oklapeková). Bez rozlíšenia veku v kategórii cykly a seriály získala cenu Sára Dzurová – Stopy I.; II.; III. (p. uč. M. Lenčová). Všetci ocenení postupujú do krajského kola, kde si budú merať sily s ďalšími fotografmi z 5 regionálnych kôl.

            Regionálneho kola súťaže KOS Nitra sa zúčastnila aj pani učiteľka Mgr. M. Lenčová, ktorá získala čestné uznanie v kategórii experiment bez rozlíšenia veku za fotografie: Portrét - Začiatok vojny na Ukrajine – Apokalypsa; Vzbura; Boj; Súboj dobra a zla. Postupuje taktiež do krajského kola. 

            Za vedenie školy blahoželáme všetkým oceneným a držíme im päste v krajskom kole. Zároveň ďakujeme naši pedagógom za profesionálne vedenie žiakov, aj za to, že si neustále zlepšujú svoje pedagogické a výtvarné schopnosti.

            Nižšie zverejnené fotografie z udeľovania cien a víťazné fotografie. 

          • Veľkonočný pozdrav

          • Riaditeľka školy a kolektív učiteľov a žiakov ZUŠ Nová Baňa Vám želajú krásne prežitie Veľkonočných sviatkov. Túto krásnu monumentálnu maľbu prichystali ako prekvapenie ku sviatku Veľkej noci naši výtvarníci 3. a 4. roč. 1.časti 1. stupňa z triedy pani učiteľky M. Lenčovej. 

          • Deň učiteľov - pozvánka na koncert

          • Každoročne oslavujeme v marci Deň učiteľov ako oslavu našej práce, ktorú považujeme za svoje poslanie. Tento deň je svedectvom dôležitosti prínosu pedagógov pre rozvoj umenia a kultúry v spoločnosti.

            Pri tejto príležitosti chceme my, učitelia ZUŠ v Novej Bani, osláviť Deň učiteľov spôsobom, ktorý je nášmu srdcu najbližší – hudbou.

            Pozývame vás, milí kolegovia – učitelia, osláviť tento náš Deň,

            pozývame vás, milí naši žiaci, kde budete mať jedinečnú príležitosť vidieť svojich učiteľov pri svojom ‘remesle‘,

            v neposlednom rade pozývame všetkých, ktorí chcú vzdať úctu učiteľom a učiteľskému povolaniu

            na Koncert učiteľov ZUŠ v Novej Bani, ktorý sa uskutoční dňa 29.03.2023 o 17:00 v koncertnej sále ZUŠ.

          • Sústredenie speváckeho zboru

          • Po pandemickej prestávke, zapálení túžbou opäť sa postaviť na koncertné a súťažné pódiá, sme s detským zborom VOCE EUFONICO absolvovali spevácke sústredenie na juhu Slovenska. Cieľom bolo urobiť nielen kus odbornej práce, ale rovnako medzi dievčatami budovať "mušketierskeho ducha". 

            Toto všetko by sa nepodarilo bez výraznej finančnej pomoci Rodičovského združenia pri ZUŠ, a rovnako veľkej podpory našej p.riaditeľky Marte Urdovej.

            Ďakujeme pani dirigentke Margarétke Žňanovej a p. uč. Žanetke Oklapekovej a veľké ďakujeme tiež patrí lekárni Medea za medicínske potreby.

            Tešíme sa na príležitosť zužitkovať našu námahu...

          • Pozvánka na výstavu prác žiakov výtvarného odboru

          • Milí rodičia, deti a priaznivci ZUŠ Nová Baňa a našej výtvarky😊. Pozývame Vás na prechádzku po chodbách školy potešiť zrak a ducha. Od februára máme novú aktuálnu výstavu žiakov nášho výtvarného odboru, väčšinou práce z druhého štvrťroka prvého polroka.

             

            Vo vestibule môžete vidieť farebné fauvistické portréty a autoportréty, štúdie očí zvierat a visiace masky z triedy p. učiteľky Ž. Oklapekovej. Spolu s nimi visia, dole aj na poschodí, kresby sokola a bažanta uhlíkom a gumou z rôznych ročníkov a farebné koláže zvierat od najmenších z triedy p. učiteľky M. Lenčovej. Na chodbe vľavo na poschodí uvidíte ukážky z najlepších enkaustických prác z oboch workshopov v tomto školskom roku, kópie súťažných kresieb a originály „Frievaldského ilustrácia“ a experimentálne maľby. Časť z nich sa objaví na chodbe pred zborovňou. Na poschodí vás rozveselia a nadchnú od najmenších fantazijné zvery na parapetoch z triedy p. učiteľky Ž. Oklapekovej a návrhy riešenia interiéru a exteriéru, dva visiace objekty – reliéfy, netradičné tváre a grafiky zo 3., 4, 6. roč. z triedy p. učiteľky M. Lenčovej.

          • Nezabudnuteľný flautový koncert

          • Tohtoročná Popolcová streda sa nám navždy vryje do pamäti. Študentky Akadémie umení v Banskej Bystrici Ivana Klesniaková, Lucia Bencúrová, Miriam Bednárová a ich korepetítorka Mgr.art. Lucia Biľová, ArtD. si pre náš pripravili nezabudnuteľný umelecký zážitok. Ich profesionálny výkon ohúril najmä našich žiakov. Pevne veríme, že tento koncert bude pre nich motiváciou do ďalšieho cvičenia.

             

            Ďakujeme!

          • 15. február 2023 plný umeleckých zážitkov pre ZUŠ Nová Baňa

          • V stredu 15.2.2023 sa konal výlet našich absolventov hudobného, výtvarného odboru a pedagógov ZUŠ do Bratislavy. Čakali nás dve veľké udalosti. Navštívili sme Galériu mesta Bratislava, klasicistický Primaciálny palác. Výstavou “Svety Jindřicha Chalupeckého” nás sprevádzali dvaja lektori. Výstava bola venovaná známemu kunsthistorikovi a kritikovi výtvarného umenia, čo bolo náročné. No každý sme si odniesli aspoň jeden silný dojem z prezentovaných diel a myšlienok. Obohatila nielen výtvarníkov, ale aj hudobníkov. Pedagógovia a žiaci sa zapájali a dávali zaujímavé otázky. Po výstave nás čakal slávnostný koncert v Slovenskej Filharmónii, “ Redute” , venovaný najlepším žiakom Konzervatória Bratislava. Medzi účinkujúcimi bola aj naša bývala absolventka hudobného odboru ZUŠ Nová Baňa, ‚novobančanka‘ Elena Jarešová, ktorá vyrástla v klavírnom oddelení pod vedením pedagógov: Evy Trubanovej, Kristíny Vozárovej Búryovej a Nadi Markovej. Bravúrne zahrala Koncert pre klavír a orchester č. 23 A dur, K. 488 W.A.Mozarta. Koncert silne zapôsobil aj na našich výtvarníkov. Vracali sme sa plní dojmov z oboch umeleckých svetov.

          • Flautový koncert

          • Srdečne vás pozývame na Flautový koncert, na ktorom sa predstavia poslucháčky Akadémie umení v Banskej Bystrici.

          • Novobanskí heligonkári

          • V sobotu 4.2.2023 sa konal 37. ročník Novobanských heligonkárov. Súčasťou tohto milého podujatia boli aj žiaci našej ZUŠ.

            Novobanskému publiku sa predstavili Marko Petráš, Adam Valach, Vanesa Adamcová a ich p. uč. Jana Ďurčeková DiS.art.

          • Novobanské špacírky

          • Chceli by sme vysloviť veľkú vďaku pani riaditeľke Pohronského múzea v Novej Bani Janke Potockej za to, že nám venovala pokračovanie publikácie Novobanských špacírok 2. Autormi tejto publikácie sú Katarína Konečná, Katarína Stredáková a Rudolf Nádaskay.

            Ďakujeme a prajeme veľa úspechov v ďalšej Vašej práci.

          • Workshop enkaustika

          • V piatok 13. januára sa tretíkrát konal workshop pre našich žiakov ZUŠ Nová Baňa – Enkaustika, maľba horúcim voskom žehličkou a perom. Prvé dva workshopy sa konali v máji 2022 a v septembri 2022, ktoré absolvovali žiaci p. učiteľky Ž. Oklapekovej (spolu 36 žiakov). V piatok prišli na rad žiaci  p. učiteľky M. Lenčovej. Zúčastnili sa ho takmer v plnom počte (24 žiakov) a taktiež jeden rodič, ktorý prejavil záujem za poplatok.

            Workshop viedla úžasná lektorka, výtvarníčka Jana Dekýšová, ktorá má dlhoročné skúsenosti s touto technikou. Navyše si so žiakmi veľmi porozumela, čím z nich uvoľnila tvorivého Džina z fľaše a deťom sa podarili neuveriteľné kúsky! Väčšina z nich prvýkrát robila touto technikou, no podľa reakcií lektorky vytvorili nadpriemerné práce ako býva bežné na prvý raz. Musíme s ňou súhlasiť. Atmosféru  dokresľujú fotografie v akcii a zopár prác. Ukážky z najlepších prác zverejníme čoskoro na facebookovej stránke ZUŠ Nová Baňa - výtvarný odbor.

            Tento workshop bol organizovaný a z veľkej časti financovaný Pohronským osvetovým strediskom Žiar nad Hronom. Za touto akciou sa skrýva mravenčia práca Miroslava Hrica, ktorý má na starosti výtvarníctvo, film a foto v bývalom veľkom regióne Žiarsko (viac súčasných okresov dokopy). Poplatok za workshop, ako aj minulé, uhradila ZUŠ Nová Baňa z fondu Združenia rodičov. Výtvarné oddelenie spolu s vedením školy ZUŠ Nová Baňa veľmi ďakuje Osvetovému stredisku Žiar nad Hronom, vedeniu a menovite zodpovednému pracovníkovi Martinovi Hricovi a lektorke za možnosť byť na tomto workshope, a teší sa na ďalšie pokračovanie v spolupráci.

            Sme hrdí, že aj napriek veľkej celoplošnej kríze sa nám podarilo ponúknuť pre naše deti a ich rodičov niečo nové, navyše a bezplatne. Veríme, že spoločne ťažké časy zvládneme, aj za podpory a spolupráce nás všetkých, občanov SR, mesta, rodičov, učiteľov a detí. A bude dobre! Sme presvedčení, že keď ľudia spolu držia, všetko ťažké sa ľahšie zvládne!

          • Zmena výšky príspevku na čiastočnú úhradu nákladov Základnej umeleckej škole – ŠKOLNÉ

          • VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE mesta Nová Baňa č. 10/2022

            zo dňa 14.12.2022 o príspevkoch na čiastočnú úhradu nákladov v školách, v školských výchovno-vzdelávacích zariadeniach a v školských jedálňach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nová Baňa

            Mestské zastupiteľstvo v Novej Bani v súlade s ustanovením § 6 a § 11 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a v súlade s ustanovením § 6 ods. 24 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ustanoveniami § 28, § 49, § 114 a § 116 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov sa uznáša na tomto všeobecne záväznom nariadení:

             

            Čl. 1

            Úvodné ustanovenia

            Týmto VZN mesta Nová Baňa sa určujú finančné príspevky zákonného zástupcu dieťaťa, žiaka alebo dospelej osoby na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nová Baňa, a to v:

             

            1. Materskej škole Nábrežná 2, 968 01 Nová Baňa vrátane elokovaných pracovísk na ulici Štúrova 47 a Kolibská cesta 6230.

             

            2. Základnej umeleckej škole, Kollárova 5, 968 01 Nová Baňa.

             

            3. Školskom klube detí pri ZŠ Jána Zemana, Školská 6, 968 01 Nová Baňa.

             

            4. Centrách voľného času – v CVČ pri ZŠ Jána Zemana, Školská 6, 968 01 Nová Baňa a v CVČ, Bernolákova 30, 968 01 Nová Baňa.

             

            5. Školských jedálňach – a to v ŠJ pri Materskej škole Nábrežná 2, 968 01 Nová Baňa – ŠJ Nábrežná 2, ŠJ Štúrova 47, ŠJ Kolibská cesta 6230 Nová Baňa a v ŠJ pri ZŠ Jána Zemana, Školská 6.

             

            Čl. 4

            Príspevok na čiastočnú úhradu nákladov v Základnej umeleckej škole

            1. Výška mesačného príspevku na čiastočnú úhradu nákladov na štúdium v Základnej umeleckej škole v Novej Bani sa v zmysle § 49 ods. 4 školského zákona určuje nasledovne:

             

            a) Prípravné štúdium hudobný odbor – skupinové vyučovanie 6,00 €/mesiac

             

            b) Hudobný odbor – individuálne vyučovanie 18,00 €/mesiac

             

            c) Výtvarný odbor – skupinové vyučovanie 8,00 €/mesiac

             

            d) Literárno-dramatický odbor – skupinové vyučovanie 8,00 €/mesiac

             

            e) Obligátny nástroj nad rámec učebných plánov 4,00 €/mesiac

             

            f) Štúdium pre dospelých do 25 rokov 30,00 €/mesiac

             

            g) Štúdium pre dospelých nad 25 rokov 50,00 €/mesiac

             

             

            Čl. 5

            Zníženie príspevku a oslobodenie od povinnosti uhrádzať príspevok na čiastočnú úhradu nákladov na štúdium v Základnej umeleckej škole

            1. Riaditeľ Základnej umeleckej školy môže rozhodnúť o znížení alebo odpustení príspevku, ak zákonný zástupca neplnoletého žiaka alebo plnoletý žiak to písomne požiada a predloží doklad o tom, že je poberateľom dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi podľa osobitného predpisu.

             

            Zmena je platná od 1.1.2023.

          • Vianočný online koncert

          • Koncert sa odvysiela 25.12.2022 o 17:30 hod. na YouTube ZUŠ Nová Baňa. Odkaz bude zverejnený v deň vysielania.

            Prajeme Šťastné a Veselé Vianoce.

          • Vianočný koncert sa ruší!

          • Všetci žiaci a pedagógovia sme sa veľmi tešili, že budeme môcť opäť urobiť radosť Vianočným koncertom v kine Vatra rodičom, príbuzným a všetkým Novobančanom. Túto radosť nám prekazila zvýšená chorobnosť u detí, ale aj u pedagógov, preto sme nútení koncert zrušiť. Veríme však, že sa v najbližších mesiacoch budeme môcť stretnúť na ďalšom koncerte, ktorý si pre vás radi pripravíme.

            Celý kolektív pedagógov Zuš Nová Baňa vám praje požehnané vianočné sviatky.

          • UPOZORNENIE

          • Na základe odporúčania hlavnej hygieničky RÚVZ Žiar nad Hronom sa žiaci zatvorených základných škôl z dôvodu chrípkových prázdnin nesmú zúčastňovať žiadneho (individuálneho ani skupinového) vyučovania na ZUŠ v dňoch 14. - 16.12.2022.

            Žiaci ostatných škôl chodia na vyučovanie v normálnom režime.

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje
    • Prihlásenie