• Dôležité!!!

          • V týždni od 9.septembra do 13.septembra 2024 nebude prebiehať vyučovanie Hudobnej náuky s pani učiteľkou Janou Bačovou z dôvodu PN. Ďakujeme za pochopenie.
          • Rozvrh - VOCE EUFONICO

          • Milí rodičia, milí žiaci. 

            Zverejňuje pre Vás rozvrh skúšok  detského speváckeho zboru.

             

            Pondelok:

            13:45 - 14:30 - Voce eufonico 1. a 2. hlas

            14:40 - 15. 25 - Voce eufonico 3. a 4. hlas 


            Streda:

            Voce Eufonico - spoločná skúška 

            14:40 - 16:10


            Piatok:

            13:25 - 14:10 - Voccelino 


          • Zápis do LDO

          • Milí rodičia, milí žiaci, 

            zápis  všetkých žiakov do LDO bude prebiehať vo štvrtok a v piatok, tj. 5. a 6. septembra 2024. Pán učiteľ Paly Olešňan Vám bude k dispozícii od 12:00, v priestoroch dychového oddelenia. 

          • Začiatok školského roka 2024/2025

          • Milí rodičia, milí žiaci, 

            oficiálny začiatok školského roka bude v pondelok 2.9.2024 o 11:00 na nádvorí školy. 

            Príďte sa zapísať do svojich tried a zadeliť si svoje rozvrhy 

             

            Tešíme sa na Vás

          • Posledná výstava k 60. výročiu výtvarného odboru

          • Výstava je premiérou akademického sochára Juraja Vojčiaka a záhradnej a krajinnej architektky Martiny Víglašskej v rodnom meste a poslednou akciou v rámci osláv 60 rokov výtvarného odboru pod záštitou ZUŠ Nová Baňa a Pohronského múzea Nová Baňa za podpory nášho mesta a kraja. Výstava bývalého učiteľa a jeho žiačky symbolicky ukotvuje pokračovanie spolupráce našej školy s múzeom pri organizácii výstav a sprievodných akcií bývalých absolventov výtvarného odboru každý druhý rok a zakladá tradíciu oslavy výtvarného umenia a umeleckého školstva a ich významu pre región a Slovensko, spoločného posilňovania mostov porozumenia, úcty a podpory medzi laickou verejnosťou a profesionálnymi tvorcami.  Návštevníci môžu vidieť aj na tejto výstave výtvarné súznenie, ale aj odlišnú jedinečnosť videnia a cítenia, ktoré nezabraňuje vytvárať mosty a symbiózy a spolu-existovať vedľa seba nielen v jednom priestore múzea, ale aj v živote. Oboch autorov spája živel zeme a premeny krajiny časom, počasím, zásahom prírody a človeka. Keramické plastiky Juraja Vojčiaka vznikli ako improvizácia autora na podnety zvonka – krajiny, živého a neživého, aj na časť fotografií Martiny a nadobudli prekvapivé a nezávislé formy od poznaného sveta. Pohybujú sa na hranici medzi abstraktno-geometrickými tvarmi a odkazmi na okolitý svet a slobodnou dušou autora. V najnovších  dielach Juraj spracúva ideu života, ktorý vychádza z oceánu. Jeho inšpiráciou boli štvormetrové vlny na Tenerife, v každej sekunde premenlivé plastické prúdy vody a peny, ktoré narážajú do útesov. Ako absolvent keramiky ŠUP Bratislava pokračoval v štúdiu keramiky a porcelánu na UMPRUM v Prahe u prof. Otta Eckerta. Má za sebou sympóziá a výstavy aj v zahraničí, diela v súkromných zbierkach aj mimo Slovenska. V rokoch 1986 – 1998 bol výtvarným pedagógom na ZUŠ Nová Baňa. Tvorí v Novej Bani. Fotografie Martiny Víglašskej z málo známych kútov sú reálnymi portrétmi krajiny a predsa pôsobia nereálne až fantasticky, miestami dokonca maliarsky. Máme dojem, že mizne všetko konkrétne a zostáva len duša a podstata krajiny. Je to dané tým, že autorka je absolventkou krajinnej a záhradnej architektúry SPU – FZKI Nitra a pri svojej práci potrebuje poznať a mať rada krajinu, jej flóru a faunu. Predovšetkým jej ide o udržateľnosť, ekologický dizajn, prispôsobovanie vegetácie zmenám klímy. Pri fotografiách dokumentuje krajinu a jej zmeny v pozitívnom i negatívnom zmysle. Navrhuje pre súkromné a právnické osoby, zúčastňuje sa medzinárodných projektov. Žije vo Viedni.

            text © Mgr. Michala Lenčová, výtvarný odbor ZUŠ Nová Baňa, kurátorka výstavy

          • Detvianska zlatá struna 2024

          • 21. jún 2024 priniesol krásne ocenenia našim mladým nádejným huslistom. V Detve sa konal 4. ročník celoslovenskej súťažnej prehliadky Svetozára Stračinu v hre na sláčikové nástroje. 

            V sólovej hre na husle súťažili Erik Ziman, ktorý si priniesol  úžasné strieborné pásmo, Karin Dolinajová a Karolína Číková si odniesli ocennenia v bronzovom pásme. Na súťaž ich pripravil pán učiteľ Martin Pecník, na klavíri ich sprevádzala pani učiteľka  Jana Zimanová. Všetkým srdečne gratulujeme a úprimne sa tešíme z ich úspechov. 

          • Slávnostný záverečný koncert

          • 14.júna u nás vypukne veľká hudobná slávnosť. Prídte si vychutnať večer plný hudobných melódii na nádvorie našej ZUŠky. Tešime sa na Vás večer o 19:30 hod.

          • Hummelova strunka 2024

          • V pondelok 27. mája 2024 sa v Senci uskutočnila súťaž pre strunové nástroje Hummelova struna 2024. Nová Baňa mala na súťaži zastúpenie v dvoch  kategóriách. Naša žiačka, Sára Gulaiová si z kategórie 8-10 rokov odniesla úžasné 1.miesto. Z vyšej kategórie si Ivana Obrcianová priniesli pekný pamätný list. Obe dievčatá súťažili v hre na cimbale. Pripravovala ich pani učiteľka Zuzana Stračinová, hudobný sprievod na akordeóne im zabezpečil  Filip Urda. Obom dievčatám aj pedagógom srdečne gratulujeme, ďakujeme im za krásnu reprezentáciu. 

          • Výstava absolventov výtvarného odboru ZUŠ Nová Baňa

          • Výstava 21 absolventov výtvarného odboru ZUŠ Nová Baňa po 9 rokoch základného štúdia z tried Ž. Oklapekovej a M. Lenčovej sa koná pod záštitou ZUŠ Nová Baňa a Pohronského múzea Nová Baňa v rámci osláv 60 rokov výtvarného odboru ZUŠ Nová Baňa. Návštevníci uvidia absolventské práce rôznych výtvarných techník a druhov a predstáv, jedinečné výstupy každého z nich.  Dátum vernisáže: piatok 31. 5. o 18:00h. Výstava potrvá do 31. júna.  

             

          • Akordeónová súťažná prehliadka - 2024

          • 21. mája 2024 usporiadala naša škola vďaka spolupráci a finančnej podpory mesta Nová Baňa,  už po niekoľký krát,  regionálnu súťažnú prehliadku v hre na akordeón. Tento ročník bol mimoriadne nabitý talentami. Súťaže sa zúčastnilo takmer 50 mladých akordeonistov, z Bojníc, Kremnice, Žiaru nad Hronom, Sládkovičova, Lozorno, Voderady a samozrejme zo ZUŠ Nová Baňa. Súťažilo sa v kategóriách sólová hra a komorná hra. Žiaci boli do jednotlivých kategórii zaradení podľa ročníkov v ZUŠ. Naši žiaci podali kvalitné hudobné výkony a odniesli si niekoľko ocenení.

            Martin Drgoňa - 2.miesto

            Mário Záhumenský - 2.miesto 

            Michal Škvarka - 2.miesto

            Matúš Šmondrk - 1. miesto

            Anežka Polcová - 2. miesto 

            Marcus Benča - 1. miesto

            Vivien Žemberyová - 2.miesto

            René Záhumenský - 1.miesto

            Viktória Hubačová - 3.miesto

            Eliška Richterová - 2.miesto

            Leo Šediansky - 1.miesto

            Srdečne im gratulujeme, rovnako aj ich pedagógom - Mgr. Marta Urdová, DiS.art., Mgr.art. Katarína Halajová, Mgr.art. Filip Urda , s ktorými si svoj súťažný repertoár nacvičili. 

             

          • Mládež spieva 2024

          • Mládež spieva 2024 - Voce Eufonico si na celoslovenskom kole súťaže detských speváckych zborov v Prievidzi vyspieval krásne Strieborné pásmo. V dňoch 10. - 11.5., sa stretlo v Prievidzi 10 najlepších detských a mládežníckych zborov zo Slovenska.

            Gratulujeme všetkým deťom za ich krásne a povzbudivé výkony, ďakujeme našej dirigentke Margaréte Žňavovej za jej prístup, energiu a lásku, ktorú vkladá do nášho mladučkého speváckeho zboru. Ďakujeme rodičom, ktorí v nás veria a zverujú nám svoje deti. Hudba nás všetkých spája a robí svet krajším

          • SOCHY A INŠPIRÁCIE

          • Milí žiaci, rodičia a priatelia 

            dňa 20. mája 2024 o 16,30 sa uskutočný v Pohronskom múzeu v Novej bani  beseda SOCHY A INŠPIRÁCIE so sochárom Vítom Pacalajom. Beseda bude spojená s prehliadkou sôch s autorom pod záštitou ZUŠ Nová Baňa a Pohronského múzea Nová Baňa v rámci osláv 60.rokov výtvarného odboru ZUŠ Nová Baňa.

            Sochár Vít Pacalaj je z Malej Lehoty, vystavuje po prvý krát v Novej Bani svoje viacrozmerné sochy na dvoch miestach, v areáli a priestoroch Pohronského múzea a školy, čím vyzýva sa prejsť k nim. Jeho sochy z dreva a kameňa, väčšinou monolity nezaprú veľký sochársky talent. Autor hovorí, že jeho snahou je zachrániť a rozozvučať hlas dreva, kameňa a spolu s ním vyrozprávať príbeh o živote.

          • Cesty časom a priestorom

          • Radi Vás uvidíme od utorka 16. apríla do 26. mája v priestoroch Základnej umeleckej školy.

            Budete môcť vidieť portréty pedagógov, ktorí v minulosti pôsobili na Základnej umeleckej škole, osobnosti umenia, vedy, športu, politiky, našej i svetovej histórie spracované v keramike ako poltváre a reliéfy (vyše 70 tvári), ale aj v ďalších umeleckých technikách v maľbe, kresbe a kombinovanej technike. Taktiež keramické reliéfy architektonických dominánt Novej Bane a reliéfy rôznych krajín podľa vlastných predstáv. Vystavené budú aj papierové objekty „ Moja Zuška ", fantastické zvieratá a architektúry, masky a iné. Plošné návrhy fantastickej architektúry najmenších, no i uletené priestorové hry z recyklovaných materiálov. Uvidíte aj abstraktné maľby interpretované na hudbu a fantastické hudobné nástroje v kombinovanej technike. Hrajúcich bývalých a súčasných učiteľov, rodinných členov, či iných na hudobný nástroj. Spracovanie témy vzťahu a prepojenia hudobníka s hudobným nástrojom a šírenia hudby priestorom.

            Súčasťou výstavy budú aj odevy z papiera, ktoré sa zúčastnili v minulých rokoch celoslovenskej odevnej súťaže v Považskej Bystrici.

            Tešíme sa na Vás!

          • Vyznania maliara Mariána Rumana a sochára Víta Pacalaja


          • Výstava Stretnutia a reminiscencie. Akord života a umenia akademického maliara Mariána Rumana a sochára Víta Pacalaja sa koná do 26. mája. Je to tretia výstava v rámci osláv 60 rokov výtvarného odboru pod záštitou ZUŠ Nová Baňa a Pohronského múzea Nová Baňa za podpory nášho mesta a kraja. Verejnosť môže vidieť po takmer 40 ich rokoch maliarske dielo nášho rodáka z Breznice Mariána Rumana. Krajiny a veduty najmä z okolia Banskej Štiavnice, obrazy koní a jazdcov a neznáme básne a surrealisticko-abstraktné maľby, obe majú svoju premiéru v Pohronskom múzeu. Autor ukončil SUPŠ Kremnica, odbor odlievanie kovov, pokračoval v štúdiu komornej maľby na VŠVU v Bratislave pod vedením prof. E. Lehotskej, doc. J. Kresila a doc. F. Stoklasa. Náš rodák z Malej Lehoty, sochár Vít Pacalaj vystavuje po prvý krát v Novej Bani svoje viacrozmerné sochy na dvoch miestach, v areáli a priestoroch Pohronského múzea a školy, čím vyzýva sa prejsť k nim. Jeho sochy z dreva a kameňa, väčšinou monolity nezaprú veľký sochársky talent. Počas štúdia ho viedli a podporovali osobnosti sochárstva, na SUPŠ v Bratislave V. Korkoš, na VŠVU doc. V. Havrilla, prof. J. Meliš, prof. J. Jankovič. Autor hovorí, že jeho snahou je zachrániť a rozozvučať hlas dreva, kameňa a spolu s ním vyrozprávať príbeh o živote. 

             

            Srdečne vás pozývame

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje
    • Kontakty

      • Základná umelecká škola Nová Baňa
      • +421 911 665 858
      • +421 045 68 55 588
      • Kollárova310/ 5
        96801 Nová Baňa
        Slovakia
      • 37831836
      • Zuš Nová Baňa
      • SK17 0200 0000 0017 8947 4653
    • Prihlásenie